Böcker

Tågsemester Norden extra allt innehåller 25 berättelser av resenärer som valt att ta tåget på semestern. Fokus ligger på resor inom Norden, men vissa avstickare görs också till Baltikum, Sankt Petersburg, Polen och norra Tyskland.
Det handlar helt enkelt om resor på nära håll, som många har både tid och råd med. Fantastiska fjäll och fjordar, sköna sjöar och skogar, spännande städer och härliga stränder – här finns gott om idéer och kunskap att hämta. Flera resor kombineras med vandring, cykelturer och båtfärder – i Norden är naturen alltid nära!
I ett faktaspäckat kapitel tipsar Per J Andersson, flitig tågresenär och resejournalist, om hur du bäst planerar och bokar din nordiska expedition. Tips om tågresande i Polen har samlats i ett separat kapitel.
En illustrerad tågkarta, 40 x 50 cm, medföljer boken i egen ficka.

Tågsemester Norden extra allt är en trådbunden bok med hårda pärmar.
Format: 17 x 21 cm.
Omfång: 240 sidor + illustrerad karta över tågnätet i Norden och kring Östersjön. Köp boken på Bokus eller Adlibris eller i vilken fysisk bokhandel som helst! 

Alnarp, den gröna ön är en guide till Alnarp i tid och rum, full av både kulturhistoria och nytagna bilder. Läs om slottet som egentligen aldrig varit något slott, om träden i parken, om livet som levts på orten och om landskapslabbet som blivit mångas favorit.

Boken riktar sig till alla som gillar trädgård, historia och arkitektur – och gärna gör en utflykt till en riksintresseklassad miljö med en av Sveriges artrikaste växtsamlingar.

Som en del av bokprojektet har fotografen Emma Larsson dokumenterat årstidernas växlingar i Alnarp under ett år. I de historiska kapitlen ingår många äldre ritningar och kartor, samt ett stort antal bilder lånade ut privata fotoalbum som aldrig publicerats tidigare.

Totalt innehåller boken över 200 bilder och dessutom en akvarellmålad karta som viks ut till 42×48 cm.

Alnarp, den gröna ön är en trådbunden bok med hårda pärmar och textilklädd rygg.
Format: 21 x 24,4 cm.
Omfång: 192 sidor + utvikbar karta 42×48 cm.  

Strandvägen i Lomma är kanske inte hela världen, men en del av världen, och den berättar ganska bra om hur Lomma hänger ihop och har utvecklats de senaste 150 åren.
Läs om hur den betydelsefulla gamla landsvägen blev livlig affärsgata och problematisk genomfartsled, om Folkets Hus och Saltsjöbaden, och om några av människorna som levt i Strandvägens bostadshus. Och glöm inte titta på bilderna! Flera av dem har lånats ur privata album och aldrig tidigare publicerats.

Boken vänder sig till alla nyinflyttade som vill veta mer om Lommas historia – och lika mycket till dem som tycker om att minnas gamla tider.

Lomma Strandvägen är en trådbunden bok med hårda pärmar och textilklädd rygg.
Format: 20 x 24 cm.
Omfång: 128 sidor + en utvikbar karta längst bak.

Tågsemester innehåller 24 inspirerande berättelser av resenärer som valt att ta tåget på semestern. Det är barnfamiljer på äventyr, ensamvargar som luffar på egen hand, nygifta på bröllopsresa, ett pensionärspar som färdas runt hela klotet … Här finns gott om idéer och kunskap att hämta för den som själv vill ge sig iväg. Läs om smarta och vackra vägar ner till Medelhavet, och få tips om orter som är värda ett stopp.

De flesta av bokens resor håller sig inom Europas gränser. Några sträcker sig längre bort, till Kina, Japan, Thailand – och en till USA. I ett faktaspäckat kapitel skriver den erfarne tågresenären Per J Andersson, redaktör på tidskriften Vagabond, om hur du bäst planerar och bokar tågresor från Sverige. 2019 års Interrailkarta medföljer i en ficka längst bak i boken. Det är bara att börja förbereda förverkligandet av din egen drömrutt!

Boken är ett samarbete mellan Eva Wrede Förlag och Susanna Elfors, hållbarhetsforskare vid Kungliga Tekniska Högskolan och grundare av den prisbelönta facebookgruppen Tågsemester.

Tågsemester är en trådbunden bok med hårda pärmar.
Format: 17 x 21 cm.
Omfång: 240 sidor + ficka med Interrailkarta 2019.  BOKEN ÄR SLUTSÅLD HOS FÖRLAGET.

Lomma Järnvägen och villorna berättar om när järnvägen kom till Lomma och gav orten skjuts att växa österut – med villor, villor, villor. Läs om hur det kom sig att Lomma blev en stationsort på Malmö-Billesholms jernväg och hur livet utvecklade sig kring det nya stationshuset som invigdes 1886. Läs också om två tidiga villaområden som etablerades på båda sidor om spåret och om den fortsatta expansionen fram till 1970-talet.

Boken kan ses som en fristående fortsättning på Lomma Strandvägen. Båda böckerna vänder sig till alla nyinflyttade Lommabor som vill veta mer om Lommas historia – och lika mycket till Lommabor som tycker om att minnas gamla tider. De är rikt illustrerade med äldre och nytagna fotografier, kartor och ritningar.

Lomma Järnvägen och villorna är en trådbunden bok med hårda pärmar och textilklädd rygg.
Format: 20 x 24 cm.
Omfång: 192 sidor